Reklama

Biała Podlaska: Trwa budowa ścieżki pieszo-rowerowej w dolinie Krzny (film)

Między siedzibą bialskiego WOD-KAN-u (ul. Zamkowa) a rzeką Krzną, w miejscu zwanym potocznie "małpim gajem" trwa budowa drogi pieszo-rowerowej w ramach projektu pn. "Wykorzystanie walorów przyrodniczych doliny Krzny do celów edukacyjnych i przyrodniczych”. Wykonawcą inwestycji jest PRD S.A. Biała Podlaska.

W ramach projektu na zadrzewionym terenie  „małpiego gaju” oprócz ścieżki pieszo-rowerowej będzie znajdować się również otwarty plac zabaw, pawilon, punkty widokowe i obserwacyjne oraz ogród edukacyjny. Będzie to kolejne zielone miejsce w mieście przyjazne rekreacji i odpoczynkowi. Do tej pory na placu budowy pracownicy wykonali pale fundamentowe, trwają też prace przy oczepach żelbetowych pod konstrukcję stalową (zbrojenie oczepów, przygotowanie do betonowania).

W ramach tego samego projektu powstaje również ścieżka pieszo-rowerowa od mostu na Al. Jana Pawła II do kładki na ul. Mickiewicza, a w dalszym etapie zbudowana zostanie po drugiej stronie rzeki do mostu na Alei Tysiąclecia. Wkrótce ruszą również prace modernizacyjne kładek pieszo-rowerowych na przedłużeniu ulic Mickiewicza i Kąpielowej. Cała ścieżka będzie miała długość 11,5 km. 

Nowy ciąg pieszo-rowerowy umożliwi poruszanie się po terenie nadrzecznych łąk w kierunkach wschód i zachód i włączanie się rowerem do ruchu odbywającego się istniejącymi ścieżkami rowerowymi. Będzie to nowa jakość i znacznie ułatwienie, umożliwiające wykorzystanie roweru do szybkiego przemieszczania się po mieście przy jednoczesnym wykorzystaniu unikalnych walorów przyrodniczych miasta i gminy Biała Podlaska do celów edukacyjnych i turystycznych.

Całkowity koszt projektu to 14 749 725,03 zł, zaś dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej (w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020) wynosi 12 524 784,00 zł. Ukończenie prac zaplanowane jest w wakacje 2020 r. 

materiał: Biała Podlaska miasto / inwestycje
źródło: UM w Białej Podlaskiej
film / zdjęcie: Małgorzata Mieńko / Mariusz Maksymiuk
grafiki: Greenbox Architektura Krajobrazu,  Kamil Jaroszuk 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi:

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Wyślij tweeta
Share on email
Wyślij e-mailem

Jest 1 komentarz do tego artykułu.

  1. Na wizualizacji ładnie to wygląda, tylko trzeba było to podnieść chociaż o pół metra . Bo jak przyjdzie zima i później roztopy, to z tej „inwestycji” pozostanie BAGNO !!!!!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj więcej o:

Reklama

Zobacz podobne artykuły

Reklama