Reklama

Letni Pawilon Edukacyjny – będzie się działo przy Żurawiej (film) (galeria)

Kolejny puzzel w całej układance szlaku pieszo-rowerowego Doliny Krzny i Klukówki. Letni Pawilon Edukacyjny przy zbiegu Żurawiej i Kusocińskiego wartości 850 tysięcy złotych wraz z otoczeniem zbuduje Dombud. Umowa została podpisana. Będzie to wyjątkowe miejsce na mapie miasta. Tu będzie można przeprowadzić wyjazdową lekcję o tematyce przyrodniczej i krajoznawczej. Ale będzie to też miejsce dla spacerujących i rowerzystów. Przystanek na relaks na 11 kilometrowej trasie brzegami Krzny i Klukówki.

Trwa inwestycyjna ofensywa miasta Biała Podlaska. Kolejne firmy wyłonione w drodze przetargu podpisuję umowy na kolejne realizację projektów na mapie miasta. Ten szeroki zakres prac dotyczy ogromnego przedsięwzięcia realizowanego z dofinansowaniem środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Turystyka przyrodnicza umożliwiła realizację zadania pod nazwą „Wykorzystanie Walorów Przyrodniczych Doliny Rzeki Krzny i Klukówki do celów edukacyjnych i turystycznych”. Biała Podlaska pozyskała na ten cel prawie 12 milionów zł. Cały kosztorysowy koszt zadania wyceniony został na prawie 14 milionów zł. Docelowo ma być to około 11 kilometrów drogi pieszo-rowerowej w dolinie bialskich rzek. Start szlaku w miejscowości Porosiuki, poprzez całe miasto Biała Podlaska z zakończeniem na zbiornikach wodnych przy Klukówce na bialskiej Białce.

film: Umowa na pawilon edukacyjny podpisana!

Obok zadań związanych z budową drogi pieszo-rowerowej realizowane są zadania towarzyszące-uzupełniające. Podniosą one charakter rekreacyjny i edukacyjny projektu.

W ten sposób mieszkańcy Białej Podlaskiej już mogą podziwiać zaawansowane prace przy budowie ścieżki pieszo jezdnej po wschodniej stronie ulicy Zamkowej. Parku Edukacyjnego i ścieżki edukacyjnej wśród drzew (tzw. Małpi Gaj – dop. red.). Po sąsiedzku, strona zachodnia ulicy Zamkowej rozpoczynają się prace przy budowie ścieżki pieszo-jezdnej wzdłuż Parku Radziwiłłowskiego (Bulwar Radziwiłłów – dop. red.). – mówił prezydent Michał Litwiniuk.

Prezes Dombudu Biała Podlaska Jarosław Łepecki podpisali w Urzędzie Miasta umowę na wybudowanie Pawilonu Edukacyjnego u zbiegu ulicy Żurawiej i Kusocińskiego. Wartość podpisanej umowy to 850 tysięcy zł. Termin wykonania to początek listopada 2020 roku. Gwarancja Wykonawcy prac udzielona zostanie po oddaniu do użytku obiektu pełne 60 miesięcy.

Zakres rzeczowy podpisanej umowy na Pawilon Edukacyjny przy Żurawiej obejmuje w szczególności budowę letniego pawilonu edukacyjnego wraz ze wszystkimi instalacjami towarzyszącymi obiektowi. Przyłącze energetyczne, zewnętrzne instalacje teletechniczne, oświetlenie, monitoring, instalacja hot-spotu, plus sporo obiektów małej architektury: ławki, stojaki na rowery, kosze na odpady segregowane, zagospodarowanie terenu zielenią.

Cieszę się, że w drodze przetargu udało się nam pozyskać do wykonania kolejną miejską inwestycję. W ramach zadań związanych z zagospodarowaniem Doliny Krzny i Klukówki wykonujemy już drugi element. Ścieżka Edukacyjna wśród drzew przy Zamkowej (Małpi Gaj) w zakresie konstrukcji stalowej która wynosi tą ścieżkę ponad poziom jesteśmy podwykonawcą firmy która jest głównym wykonawcą. Pawilon Edukacyjny przy Żurawiej nie jest zbyt dużą inwestycją. Jest to jednak konstrukcja nietypowa. Niewiele będzie tu elementów żelbetonowych z znacznie więcej, wręcz podstawowy materiał do wykonania obiektu to drewno. Powstanie ciekawa architektonicznie bryła obiektu. Wpasuje się swoją architekturą do celów jakim ma służyć. Mam nadzieję, że tak jak dotychczasowe inwestycje realizowane przez nas na terenie Białej Podlaskiej i tą uda się wykonać w terminie. – mówił Jarosław Łepecki, prezes Dombudu.

Będzie to pawilon edukacyjny, wielofunkcyjny. Będzie można dostosować aranżację wewnątrz pawilonu do charakteru planowanego wydarzenia. Główny cel to stworzenie miejsca dla zajęć edukacyjnych dla dzieci, dla grup szkolnych. Miejsce odpowiednie będzie także pod kameralne wydarzenia kulturalne. Obiekt oferował będzie około 50 metrów kwadratowych powierzchni w środku i tyle samo pod zadaszonym tarasem. – opisuje Pawilon przy Żurawiej inż. arch. Zofia Sobolewska z Pracowni Studium z Warszawy, głównego projektanta opracowania Dolina Krzny i Klukówki.

Pawilon Edukacyjny przy Żurawiej w pigułce
Sam obiekt to obiekt drewniany. Budulcem będzie głównie świerk syberyjski. Do tego taras, dach, chodnik z kostki, ścieżka z kruszywa. W pobliżu zieleń to głównie drzewa liściaste jak Dąb Szypułkowy, krzewy – Wierzba Całolistna, trawy ozdobne – Rozplenica Japońska i pnącza – Winobluszcz Trójklapowy. Obiekt wyposażony zostanie w dwie kamery monitoringu i oświetlenie.

Działki przeznaczone pod inwestycję znajdują się przy ul. Żurawiej, na zachód od zespołu pałacowo-parkowego Radziwiłłów. Obecnie jest to teren bujnie porośnięty zielenią niską i średnio wysoką. W zachodniej części terenu znajduje się ogródek warzywny. Teren opracowania sąsiaduje: od północy z ul. Żurawią, dalej z zabudową mieszkaniową jednorodzinną, od wschodu i południa z doliną Krzny, od zachodu z zabudową mieszkaniową. W bezpośrednim sąsiedztwie od strony zachodniej, znajduje się murowany parterowy budynek magazynowy. Działki pod inwestycję są ogrodzone od strony zachodniej i południowej. Za ogrodzeniem, po stronie południowej znajduje się rów melioracyjny, do którego odprowadzane są wody deszczowe z okolicy. Za rowem znajduje się urządzony teren pod ogródki działkowe, niezabudowane.

Wyobraźmy sobie to co powstanie w ciągu najbliższych czterech miesięcy
W północnej części terenu opracowania, planowana jest budowa drogi wraz z chodnikiem i drogą rowerową. Inwestycja ta objęta jest odrębnym opracowaniem pod nazwą „Budowa odcinka drogi gminnej nr 100501L (ulicy Janusza Kusocińskiego) na odcinku od km 0+270.0 do km 0+606.0 wraz z łącznikiem od km 0+000.0 do km 0+150.5”. Projektowany budynek usytuowano na dwóch działkach ewidencyjnych. W środkowej części obszaru opracowania teren obniża się, schodząc zielonymi skarpami do istniejącego poziomu terenu. Wejścia do pawilonu znajdują się od strony południowej i wschodniej. Przy budynku, pod wspólnym dachem zaprojektowano taras z ławkami i stołami. Po północnej stronie pawilonu, w miejscu przyszłego chodnika i ścieżki rowerowej, zaprojektowano ciąg pieszy utwardzony kruszywem. W południowej części terenu znajdują się chodniki wykonane z kostki cięto łupanej, w kolorze jasnoszarym, obsianej trawą, dla zachowania naturalnego charakteru otoczenia. Chodniki przecinają się, tworząc zieleńce i niewielki plac ze strefą dla dzieci. We wschodniej części obszaru opracowania, przy skrzyżowaniu ścieżki pieszo-rowerowej zplanowaną drogą dojazdową, zaprojektowano utwardzony placyk, na którym umieszczono rząd stojaków na rowery i stację naprawy rowerów. W zachodniej części obszaru opracowania zaprojektowano osłonę na toalety przenośne i miejsce gromadzenia odpadów. Osłona zbudowana z drewnianych szczeblin, usztywnionych pomiędzy stalowymi słupami.

Teren wyposażony zostanie w elementy małej architektury: 4 stoły z ławkami bez oparcia, 2 ławki z oparciem, zestaw koszy na odpady segregowane, 2 figury zwierząt – elementy przestrzeni edukacyjnej, 5 stojaków rowerowych i stację naprawy rowerów. Teren oświetlony zostanie latarniami parkowymi solarnymi o wysokości 4m, wandaloodpornymi, źródło światła LED, oświetlenie inteligentne. Pawilon jak i teren wokół uzyska dostęp dla osób niepełnosprawnych.


materiał: Radio Biper Biała Podlaska
tekst: Leszek Niedaleki
grafika: materiały projektowe Studium sp. z o.o. Warszawa
film: Małgorzata Mieńko / Tomasz Łukaszuk
zdjęcia i opracowanie: Gwalbert Krzewicki

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi:

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Wyślij tweeta
Share on email
Wyślij e-mailem

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj więcej o:

Reklama

Reklama

Zobacz podobne artykuły

Reklama