Reklama

Dom Studenta PSW – przyglądamy się bliżej koncepcji architektonicznej

Piotr Trojniel dr inż. architekt, adiunkt w Pracowni Architektury Kultur Lokalnych Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej jest autorem koncepcji architektonicznej Domu Studenta Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Nowy obiekt powstanie do końca wakacji 2021 roku na działce przy ulicy Sidorskiej za głównym budynkiem uczelni. Realizacją budowy obiektu zajmie się bialski Budomex. Inwestycja warta jest 14 milionów 300 tys zł. Wraz z powstaniem nowego obiektu, mieszkańcy miasta pożegnają budzący sentyment i wspomnienia obiekt basenu stojący jeszcze dziś w sąsiedztwie planowanego nowego przedsięwzięcia.

Znika pływalnia – powstaje akademik – nowe inwestycje PSW (galeria) <<==>> LINK

Pod koniec wakacji 2021 roku, w sam raz przed rozpoczęciem kolejnego roku akademickiego 2021/2022, PSW w Białej Podlaskiej oddawać będzie do użytku nowy obiekt. W między czasie inny obiekt zniknie definitywnie z mapy miasta. Tym nowy obiektem będzie akademik na 80 miejsc i część dydaktyczna dla Wydziału Nauk o Zdrowi z planowaną Przychodnią Rehabilitacyjną PSW. Budynek powstanie na obecnym terenie zielonym, dawnym boisku. Coś za coś. Pożegnamy dawną, nieczynną już od dekady pływalnię przy Sidorskiej. Obiekt zostanie poddany rozbiórce.


Opis nowego obiektu autorstwa architekta Piotra Trojniela

Projektowany budynek Domu Studenta PSW z częścią dydaktyczną zaplanowano we wschodniej części działki objętej opracowaniem. Lokalizacja budynku wyróżnia i eksponuje elewację frontową, północną z wejściem do części dydaktycznej umieszczonej na parterze, dodatkowo podkreślonej zaokrąglonym narożnikiem w płn-wschodniej części budynku. Taka lokalizacja budynku daje możliwość dalszego (w przyszłości) zagospodarowania działki innymi dwoma obiektami powtarzającymi wielkość (kubaturę) domu studenta, co zostało pokazane na docelowym planie sytuacyjnym.

Budynek Domu Studenta jest planowany jako obiekt wolnostojący, częściowo podpiwniczony o pięciu kondygnacjach nadziemnych, z dachem płaskim (stropodachem pełnym, pogrążonym). Przewiduje się konstrukcję tradycyjną murowaną wzmocnioną elementami żelbetowymi w postaci żelbetowych słupów, trzpieni i podciągów. Stropy przewiduje się jako żelbetowe ale dopuszcza się możliwość zastosowania rozwiązań prefabrykowanych. Elewacja została zaprojektowana jako wentylowana z wykończeniem z paneli włóknowo-cementowych gr. 8 mm na ruszcie systemowym na głównym korpusie oraz w części parterowej, wykończonej panelami blachy aluminiowej w kolorze grafitowym układanej w rąbek stojący. Dokładne schematy podziałów elewacji przedstawiono na rysunkach elewacji. Należy je traktować jako obowiązujące.

Architektura planowanego budynku Domu Studenta PSW ma być współczesna poprzez zastosowanie nowoczesnych materiałów wykończeniowych, ale także poprzez zastosowanie logicznych rozwiązań konstrukcyjnych oraz przez swoją funkcjonalność. Forma projektowanego budynku posługuje się neomodernistycznym językiem nawiązujących do architektury istniejącego budynku administracyjno-dydaktycznego PSW, ale również do architektury bliskiego Kampusu PSW przy ul. Sidorskiej. Bryła projektowanego obiektu składa się kompozycji dwóch połączonych, zasadniczych części: parterowej mieszczącej część dydaktyczną oraz pięciokondygnacyjnej bryły akademika. Obie części zostały zaprojektowano jako wykończone innym materiałem.

Niższą część (wschodnią) zaprojektowano jako wykończoną w przeważającej części panelami z blachy aluminiowej w kolorze grafitowym układanej w rąbek stojący w układzie pionowym. Wyższą natomiast wykończono kompozycją paneli włókno-cementowych w kolorach białym, stanowiącym większą część, grafitowym stanowiącym wykończenie pasów międzyokiennych i innych fragmentów elewacji np. przy wejściu głównym oraz dekoracyjnych fragmentów w kolorze żółtym. Istotne miejsca tj wejścia do budynku zlokalizowano w miejscu połączenia tych dwóch części i podkreślono dodatkowo tektoniką budynku – nadwieszeniami narożników które je wyróżniają. Wejście główne do części dydaktycznej zlokalizowane w elewacji północnej jest podkreślone wysuniętym narożnikiem bryły akademika oraz wycofaniem linii elewacji części parterowej. Podobnie rozwiązano wejście do Domu Studenta zlokalizowane na zachodniej elewacji w pobliżu płn-wsch narożnika budynku, które również zostało podkreślone niewielkim wysunięciem narożnika oraz wysuniętą bryłą sali dydaktycznej.

materiał: Radio Biper Biała Podlaska
tekst: Piotr Trojniel / Leszek Niedaleki
koncepcja i grafika: Piotr Trojniel dr inż. architekt, adiunkt w Pracowni Architektury Kultur Lokalnych Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej / www.piotr.trojniel.star-kom.pl
opracowanie: Gwalbert Krzewicki

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi:

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Wyślij tweeta
Share on email
Wyślij e-mailem

Jest 1 komentarz do tego artykułu.

  1. Ładnie, pytanie tylko do autorów projektów i urzędników o zwiększenie natężenia ruchu do wjazdu w Sidorską , bo już w tej chwili ciężko się stamtąd wyjeżdża. Trzeba pomyśleć panowie o całym układzie komunikacyjnym a może otworzyć wjazd koło straży pożarnej, myślę że docelowo to będzie ok 60 samochodów do wyjazdu w Sidorską plus mieszkańcy osiedla.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj więcej o:

Reklama

Zobacz podobne artykuły

Reklama